Как да ходим за риболов

Когато ходите на риболов е добре да се подготвите с правилната информация за водоема и рибата в него.

Морски дракон

Морски дракон е риба, за която е присъща славата на страшно отровна. Формата й е клиновидна, притежава сплескана глава с голямо чело и огромни очи. Устата е заоблена. Изключително сходна е с попчето, а разликата е само в набраздения гръб.

Цветовете по тялото на морския дракон преобладават в кафяво и зелено, но преливат понякога и в бледо оранжево. На гръбната перка има отровни жлези, които създават болезнено усещане при убождане. Отровата и не е смъртоносна, но при нараняване мястото се възпалява. Дори при опитни рибари може да предизвика нетърпимост водеща до истерична реакция.

Морският дракон обитава дъната на водоемите, като за укритие ползва пясъка. В него заравя цялото тяло, а очите остават да дебнат плячката.

По нашите води морски дракон може да се види в морето. Размерите му достигат тези на морско попче, но съществуват известни отличителни белези. Често се бърка с попчетата, а при залавяне с гола ръка води до силни болки. Дори в мъртво състояние отровните жлези на морския дракон функционират.

Рибата е хищна и се храни с други водни организми – рибки, миди, охлюви, червеи и т.н.

Попаднала в мрежата на рибари не може да бъде отстранена без намеса с ръка, а това неминуемо е свързано с убождане, отливане на токсична смес, която предизвиква силни парещи и нетърпими болки. При не вземане на навременни мерки и потърсване на лекарска помощ, това може да доведе до засягане на кости, парализа и увреждане на стави.

Месото на риба морски дракон е бяло и много вкусно. Най-добре се приготвя пържен с памидово вино. И все пак преди приготвянето й трябва да се изчисти. С перките трябва да се внимава, защото дори мъртва в кофата с вода може да навреди чрез убождане. Един от изпитаните от рибари метод за справяне с парещата болка от отровата на морски дракон, до консултация с лекар е като болното място бъде натрито с лед.

Още в тази категория: Морският кефал »

Вход