Как да ходим за риболов

Когато ходите на риболов е добре да се подготвите с правилната информация за водоема и рибата в него.

Морунаш

Риба морунаш произхожда от семейството на шарани, а по структура прилича на платика и има сходство със скобар.

По нашите води обитава реки Дунав, Струма, Тополица и Марица, също и някои язовири. Обитава само чисти водоеми със средни или бавно течащи води. В тях намира лесно прехраната си. Не спи зимен сън, което я прави изключително подходяща за риболов по всяко време на годината.

На размери морунаша достига 40 см в дължина и до 2 кг. По тялото има малко люспи, кил намиращ се зад перката на гърба, между главата и гръбния плавник има лека вдлъбнатина. Цвета на тялото е тъмен сив, но може да се срещнат екземпляри в маслинено или зелено. В страните има сребристи отенъци, а перките са червени. Опашната и гръбна перка са сиви. Има големи очи, а устата му е кръгла, за разлика от тази на скобара.

Живее на стада и се храни с животинска стръв от насекоми, ларви, червеи и други. По-едрите екземпляри нямат място в пасажите и живеят отделно. От тази особеност се обяснява и различния улов в различните сезони на годината.

За улов на морунаш не е необходима специална екипировка. За примамка може да се използва намачкан хляб, царевично брашно, може и кюспе. Всичко изброено се замесва с глина, а за още по-голям ефект могат да се добавят червеи. В случаи, че примамката е растителна вареното жито, кускус или тесто те са и идеалното решение.

За улова на морунаш може да се използва твърд телескоп без водачи от с 4–5 метра размер. Макарата е малка, плувките средни или малки, а цветовете не твърде изкрящи. Сачмите трябва да се нежни и малки.

През есента, морунаш се лови на дъно. На плувка морунашу се хваща лесно през есента и пролетта, когато се движи на големи групи. През лятото улов на морунаш е обещаващ за единични, но едри екземпляри.

Месото на морунаш е вкусно и в страни като Русия се използва за деликатес. Наред с това е признат за отличен вкус сред шараните, това обаче не важи за България.

Още в тази категория: « Морският кефал Мъздруга »

Вход