Как да ходим за риболов

Когато ходите на риболов е добре да се подготвите с правилната информация за водоема и рибата в него.

Пелед

Риба Пелед е от семейството на пъстърви, рода корегонусови. Обитава водите на Сибир, Русия и Карелия. Среща се по морета и езера, в някои случаи може да се види в реки, вливащи се в големите водоеми. Може да оцелява и в мътни води и такива с по-ниско съдържание на кислород води.

По нашите води се разпространява по изкуствен начин, в някои от язовирите в Родопи и язовир Искър.

Характерно за вида на пеледа е размер от порядъка на 50 см и 5 кг. Формата на тялото е силно издължена и сплескана, високо и масивно, отличаващо се от другите сигове. Цялото тяло е покрито от ситни люспи, които лесно падат. На цвят е сребриста, а към корема преминава в светло до почти бяло. Перките са сиви, а опашната е малка мазна перка. В естествена среда рибата може да достигне размери от 10 кг и 1 м дължина. По нашите води са характерни само с размери от 3 кг и 50 см.

Пелед се прехранва с планктони и микроорганизми, които набавя от дъното на водоема. В студените месеци хирономуси, ларви и личинки, гамаруси са подходящи за прехраната му.

Най-удобен за риболов на пелед е дънната въдица с размери от 2 до 3,6 м. Върха трябва да е по-чувствителен, а макарата среден размер. Не е необходимо дебело влакно, а на върха се добавя олово с тежест 10-15 г, куката се избира права с номер 8 или 12, стръвта може да е червей, като предимно се ползва торен, но се хваща на дъно и на бял.

Пеледът живее на стада, а това позволява лесен улов на няколко броя.

Месото на пеледа е слабо наситено на кости, ароматно и много вкусно. В страните, където се отглежда по естествен начин се приготвя опушено, осолено и в супи.

Още в тази категория: « Мъздруга Платерината »

Вход